Er kontaktløse betalinger fremtiden?

Opp gjennom årene har vi nordmenn forholdt oss til flere ulike betalingsmetoder. Betalinger med kort har for eksempel gradvis tatt over for kontantbetalinger. Først var det vanlig å betale med magnetstripen i betalingsterminalen, før chip i stadig større grad ble standarden.

Den siste tiden er det imidlertid én betalingsform som har blitt stadig mer populær – nemlig kontaktløse betalinger, eller såkalt «tæpping».

Tilsier utviklingen på markedet at dette vil bli fremtidens betalingsmåte for kundene dine? Vi skal her se nærmere på kontaktløse betalinger og dets stadig viktigere rolle i samfunnet.

Hva er kontaktløse betalinger?

Kontaktløs betaling innebærer at kunden utfører transaksjonene trådløst, uten å måtte bruke hverken magnetstripe eller chip. Både kort og mobil er aktuelle betalingsmedier.

I praksis trenger kunden kun å berøre POS-terminalen med bankkortet sitt, og det er ikke behov for å taste inn noen kode.

 

Hvilken teknologi ligger bak?

Teknologien bak baserte seg først på RFID (Radiofrekvens Identifikasjon), der trådløs kommunikasjon oppnås ved hjelp av radiobølger. Nå har det kommet en nyere og sikrere standard for kontaktløs betaling, som baserer seg på NFC (Near Field Communication).

Siden NFC-teknologi også blir mer og mer vanlig å implementere i dagens mobiltelefoner, har det også blitt mulig med kontaktløse betalinger via mobil. Både Google Pay, Apple Pay og tilsvarende løsninger baserer seg på nettopp NFC.

Med kontaktløse betalinger via mobilen har du med andre ord et digitalt (virtuelt) betalingskort. Men prinsippet bak Apple Pay og kontaktløse betalinger med bankkort er altså det samme.

Vipps er et annet eksempel på kontaktløse betalinger. Denne varianten baseres på QR-koder, og har også blitt et populært alternativ blant nordmenn.

Kraftig vekst i antall kontaktløse betalinger etter pandemien

Da kontaktløse betalinger først begynte å innta markedet, valgte mange å bruke løsningen fordi den var brukervennlig og rask. Det var imidlertid først i 2020 at betalingsmetoden virkelig eksploderte i popularitet.

Da koronapandemien først kom til Norge i starten av 2020, ble det et økende fokus på smittevern og kontaktbegrensende tiltak. Siden en betalingsterminal ofte berøres av mange kunder daglig, var det flere kunder som ble skeptiske til å taste inn kode på terminalen.

I første kvartal av 2020 kunne MasterCard alene melde om en økning på hele 40 % i antall brukere av kontaktløse betalinger. Det er likevel god grunn til å tro at kontaktløse betalinger også vil være en foretrukken betalingsløsning i tiden som kommer, uavhengig av pandemien.

Mange har fått nye vaner etter pandemien, og blitt mer obs på håndhygiene. Samtidig er kontaktløse betalinger noe flere og flere blir komfortable med, og løsningen er både raskere og enklere enn tradisjonell kortbetaling med kode.

 

Hvordan kan kundene dine utføre kontaktløse betalinger?

For at kundene dine skal kunne utføre kontaktløse betalinger, må du ha en betalingsterminal som støtter teknologien. Betalingsterminaler som støtter kontaktløse betalinger er merket med et eget ikon, likt det du ser på Tidypay Pro Card-terminalen.

Kunden trenger da kun å plassere kortet inntil betalingsterminalen når et kjøp skal utføres. Når det høres et pip, er transaksjonen gjennomført. Denne prosessen kan ta så lite som 0,5 sekunder.

Den første gangen kunden skal betale med kontaktløs betaling, må vedkommende verifisere bruken ved å bruke chip og kode i terminalen. I starten var det kun mulig å tæppe for beløp opptil 200 kroner.

Siden betalingsmåten har blitt mer og mer populær, ble imidlertid maksimumsbeløpet for tæpping økt til 500 kroner. Om kjøpsbeløpet overstiger dette beløpet, er det behov for bruk av kode.

 

Tidypay gjør kontaktløse betalinger enkelt for bedriften din

Stadig flere utsalgssteder skaffer seg betalingsterminaler med mulighet for kontaktløse betalinger. Dette gjør at det tilrettelegges for at kundene kan tæppe eller betale med Vipps når de handler, noe som ser ut til å være en oppadgående trend blant forbrukerne.

Det er ingen tvil om at kontaktløse betalinger er en betalingsmetode du bør kunne tilby til kundene dine i tiden som kommer.

Dersom bedriften din ikke har en betalingsterminal med mulighet for kontaktløse betalinger allerede, er dette noe du kan bestille hos oss i Tidypay. Vi har brukervennlige kassasystemer og bankterminaler tilpasset både små og større bedrifter.