Hva er 3D secure?

Mange har hørt om MasterCard SecureCode eller Verified by Visa når de skal gjennomføre betalinger på nett. Disse sikkerhetsløsningene er basert på 3D Secure, og er der for å beskytte både kortholder og nettbutikk.

Vi skal her se nærmere på hva 3D Secure er, og hvilke fordeler protokollen byr på for deg som driver nettbutikk, så vel som kundene dine.

Dette er 3D Secure

3D Secure er en global sikkerhetsprotokoll som benyttes ved online betalinger, og innebærer at kortholder må gjennomgå en verifisering for å kunne fullføre betalinger på nett. 

«3D» står for «tre domener», siden autentiseringen baseres på en tredelt modell. De tre domenene er bankkortsystemet, banken som har utstedt kortet og banken/selgeren som mottar pengene.

Det er kortbetalingssystemene Visa og MasterCard som sammen har innført sikkerhetsprotokollen med autentisering over to steg. Dette er også er grunnen til at løsningen ofte omtales som MasterCard SecureCode eller Verified by Visa.

Hvordan brukes 3D Secure?

I praksis innebærer 3D Secure at kunden må gjennom en tilleggsutfordring for å bekrefte at vedkommende er den han eller hun er, grunnet SCA (Strong Customer Authentication)-regler.

Ulike tilleggsutfordringer kan tas i bruk med 3D Secure. Som regel er det snakk om at kortholder må verifisere seg med et OTP (engangspassord) som er sendt til mobiltelefonen, eller at det tas i bruk en mobil-app som er utviklet av utsteder.

Slik vil prosessen vanligvis se ut fra kundens perspektiv:

 1. Man legger inn kortopplysninger og fyller ut et betalingsskjema
 2. Man verifiserer seg ved hjelp av en engangskode man mottar på SMS eller gjennom BankID (dette avhenger av hva slags SCA-metode banken støtter)
 3. Når identiteten til forbrukeren er verifisert gjennom 3D Secure, vil kortet bli belastet 

Hvorfor finnes 3D Secure?

3D Secure er innført for at kortholdere skal kunne autentisere seg selv når de handler på nett, og dermed øke sikkerheten for alle parter. Sikkerhetsprotokollen bidrar også til å regulere utsteder og innløser sitt ansvarsforhold.

For kortutsteder vil 3D Secure redusere risikoen som eksisterer ved handel på nett, ettersom det ikke er mulig for andre enn kortholder å benytte kortet i sikre online butikker. Du kan betrakte 3D Secure som en slags nettbasert PIN-kode.

Nettbutikken vil også beskyttes mot svindel, fordi det er banken som har utstedt kortet som vil være økonomisk ansvarlig i svindeltilfeller.

Kundene dine vil også beskyttes, siden 3D Secure gjør det vanskelig for andre å kunne handle på nett med kortinformasjonen ens. I mange tilfeller vil de som handler på nett føle seg tryggere når de vet at nettbutikken har 3D Secure.

Hva er 3D Secure 2?

3D Secure har allerede eksistert i noen år, og etter hvert har det blitt behov for å videreutvikle løsningen slik at den er tilpasset dagens bruksmønster. Det er for eksempel stadig flere som betaler via mobil. 

Derfor har en ny versjon blitt utviklet, nemlig 3D Secure 2. Denne sikkerhetsprotokollen kalles gjerne EMV 3DS eller bare 3D Secure 2, og vil etter hvert bli standarden verden rundt.

Fordeler ved å ha en nettbutikk med 3D Secure 2

Dersom du driver en nettbutikk, er det viktig å velge et betalingssystem som implementerer 3D Secure 2. Dette vil ikke bare sikre nettbutikken din mot svindel og annen økonomisk kriminalitet, men også kundene dine.

Vi skal her se nærmere på noen av fordelene ved å ta i bruk 3D Secure 2:

 • Kundene dine får mulighet for verifisering med fingeravtrykk eller andre biometriske verifiseringsmetoder
 • Kundene blir kun bedt om autentisering når det er et reelt behov for verifisering
 • Mulighet for betaling gjennom app
 • Redusert fare for at noen kan misbruke kortinformasjonen til kundene dine
 • Besøkende i nettbutikken kan ta i bruk moderne og dynamiske metoder for autentisering, fremfor å måtte bruke statiske passord

Derfor bør du velge et betalingssystem fra Tidypay

Tidypay Nettbutikk er skreddersydd for deg som ønsker at kundene dine skal kunne handle hos deg når og hvor som helst. Det tilbys tre forskjellige løsninger, basert på hva slags behov du har:

 • TidypayGO Basic: Nettbutikk
 • TidypayGO Pro: Nettbutikk og kvitteringsskriver
 • TidypayGO Pro Card: Nettbutikk, bankterminal og kassasystem

Alle løsningene kan integreres direkte med bedriftens regnskapssystem, og kan by på helautomatiske bokføringer. En annen fordel med Tidypay for nettbutikk, er at betalingene er svært sikre, takket være 3D Secure 2.1.

TidypayGO passer til både små, mellomstore og store nettbutikker. Du vil også få en godkjent «klikk-og-hent»-løsning, noe som gjør opplevelsen ekstra brukervennlig for kundene dine.

Kunden kan også velge mellom ulike betalingsalternativer i kassepunktet – som faktura, kort og lignende.

Bestill Tidypay med 3D Secure

3D Secure er en sikkerhetsprotokoll som sørger for at du enkelt, effektivt og sikkert kan tilby en trygg betalingsprosess til kundene dine. Du som bedriftens eier vil også beskyttes mot svindel, siden du ikke bærer det økonomiske ansvaret selv.

Dersom du ønsker et brukervennlig betalingssystem i nettbutikken din, er Tidypay et godt valg. Med Tidypay blir 3D Secure 2.1 implementert, og kundene dine kan se frem til trygge og effektive betalinger.

Kontakt oss i dag for mer informasjon.